young-troubled-woman-using-laptop-at-home-3755755

Stress

Stress is een gevoel van emotionele of fysieke spanning.  In korte uitbarstingen kan stress positief zijn, bijvoorbeeld wanneer het je helpt gevaar te vermijden of een deadline te halen. Maar, het kan ook volgen op een gebeurtenis of gedachte waardoor een persoon zich gefrustreerd, boos of nerveus voelt. Stress is een lichamelijke reactie op een situatie die aanpassing of verandering vraagt.

Gevolgen van stress

Acute stress zorgt ervoor dat je goed en efficiënt kan functioneren in een noodsituatie. Stress stelt je lichaam in staat om in actie te komen; je bloeddruk stijgt, hartslag en ademhaling versnellen en je lichaam maakt stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Deze extra alertheid komt in sommige situaties goed van pas en als “het gevaar” geweken is, of je hebt de taak voltooid komt je lichaam weer tot rust en heeft deze tijd nodig te herstellen.
Teveel en te langdurige stress kan leiden tot een verstoring in de balans tussen verwachtingen van de omgeving (of zichzelf) en de inschatting van de eigen capaciteiten om aan deze eisen te voldoen. Hierbij is de draaglast groter dan de draagkracht en is er onvoldoende tijd voor het lichaam om zich te herstellen. Stress kan dan erg ongezond zijn doordat er sprake is van uitputting en dit uiteindelijk kan resulteren in een burn-out. Dit risico geldt voor zowel langdurige als hevige stress. Daarnaast ervaart iedereen stress anders. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals eerdere ervaringen, copingmechanismen, de huidige situatie en genetische aanleg.

Wat is een burn-out?

Een burn-out wordt gezien als het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Burn-out en stressklachten komen erg vaak voor. Maar liefst bij 40% van alle meldingen van beroepsziekten gaat het om stress klachten. Door chronische druk en stress kun je last krijgen van burn-out klachten. Het lukt je zowel op je werk als privé niet meer om alle ballen in de lucht te houden en er is sprake van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Uit onderzoek blijft dat ruim 17% van alle werkende in 2018 te maken had met een burn-out. Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken omdat als je er op tijd bij bent je wellicht nog kan voorkomen dat je de grip op jouw situatie verliest.

'Nog "maar" twee jaar stond ik voor een klas van 26 kinderen. Groep 4, met een aantal kinderen die net wat extra aandacht nodig hadden. Woensdag was mijn enige vrije dag want ook in het weekend was ik bezig met lessen nakijken, voorbereiden en rapporten schrijven. Toen één van mijn ouders ernstig ziek werd en ook een groot deel van de zorg van mijn moeder op mij kwam te liggen stortte ik in elkaar. Pas nadat ik bij de schoolleiding aangaf het niet meer aan te kunnen stortte ik volledig in elkaar. Grenzen aangeven is altijd al moeilijk voor me geweest maar nu pas leer ik hoe ik langzaam mijn draagkracht weer op kan bouwen.'
Amira
26 jaar

Heb ik een burn-out?

Als je druk en spanningen ervaart, oververmoeid bent, slaapproblemen hebt, erg prikkelbaar bent, veel piekert en concentratie en/of geheugenproblemen ervaart, kan het zijn dat je een burn-out heeft. Naast voornamelijk vermoeidheid en uitputting, heb je het gevoel geen grip meer te hebben over de situatie. Je ervaart moeite met het goed volhouden van dagelijkse bezigheden, je bent snel emotioneel, neerslachtigheid en je hebt een laag zelfbeeld.

Hoe kom ik van mijn burn-out af?

Herstel van een burn-out kan enkele maanden tot jaren duren en begint met acceptatie van het overspannen zijn en rust nemen. Tijdens de behandeling zetten we gezamenlijk alle oorzaken op een rij om per thema te denken aan een oplossing. Tot slot voeren we de bedachte oplossingen uit.