Posttraumatische stress stoornis PTSS

Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS)

Veel mensen maken gedurende hun leven een schokkende gebeurtenis mee. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een verkeersongeluk, een overval of een mishandeling. Een gebruikelijke reactie hierop is dat mensen kortdurend hierna posttraumatische stressklachten hebben. Vaak nemen deze klachten af na verloop van tijd maar dit is niet altijd het geval. 

Heb ik een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS)?

In veel gevallen zijn mensen in staat een schokkende gebeurtenis, vaak met steun van de omgeving, goed te verwerken. Maar dit lukt niet altijd. Een ervaring kan zo schokkend zijn geweest dat je er last van blijft houden en je een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt. Je kan dit merken aan zowel lichamelijke klachten (bijv. hartkloppingen) als psychische klachten (bijv. somberheid). Herbeleving, vermijding en bepaald gedrag en gevoel kan kenmerkend zijn:

  1. Herbeleving: zintuigelijke herbeleving van het trauma, nachtmerries, onrustig slapen, terugkerende herinneringen aan het trauma, angst voelen wanneer je aan het trauma terugdenkt.
  2. Vermijding: alles uit de weg gaan wat je aan de traumatische gebeurtenis doet denken, bepaalde momenten uit de gebeurtenis ‘vergeten’, soms niets meer voelen en alles op de automatische piloot doen, ontkennen wat er is gebeurd en vluchten in werk of bijv. veel drinken, niet willen praten over wat er is gebeurd en je afsluiten voor de mensen om je heen.
  3. Gedrag en gevoelens: je voortdurend gespannen en opgejaagd voelen, snel je geduld verliezen, snel boos worden, plotselinge huilbuien, snel schrikken, gevaarlijke situaties opzoeken (bijv. te hard rijden), verdovende middelen gebruiken (bijv. drugs en alcohol), somberheid, niks leuk of interessant vinden, je schuldig voelen en jezelf verwijten wat er is gebeurd, je minderwaardig voelen, slechte concentratie, uitgeput zijn maar niet kunnen slapen.
Triggers kunnen overal zijn. Triggers die mij weer doen herinneren aan de vreselijke gebeurtenis. Een aantal dagen na het voorval kwam de eerste herbeleving. Keer op keer ging zowel mijn lichaam als hoofd door de gebeurtenis - een waargebeurde nachtmerrie waar ik geen controle over lijk te hebben.
Josh
19 jaar

Hoe kom ik van mijn posttraumatische stressstoornis (PTSS) af?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor PTSS, afhankelijk van je klachten en wat je zelf het liefst wilt. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een veelgebruikte en effectief bewezen behandeling. Ook psychotherapie is een effectief bewezen behandeling voor PTSS. Beide behandelingen zorgen voor minder beladenheid van de emoties. Medicatie is ook nog een optie naast behandeling.