Vrouw over water kijken - stemmingsstoornis

Stemmingsstoornissen

Iedereen voelt zich wel een somber of heeft wel eens een baaldag. Je hebt geen energie om te studeren of te werken, alles lijkt tegen te zitten en niks is echt leuk. Vaak gaat het om gevoelens die enkele uren of dagen duren. Maar wat nou als je meerdere weken achter elkaar dit gevoel hebt? Je hebt nergens zin in, bent somber en hebt een brok in je keel. Het zou kunnen zijn dat er dus sprake is van een stoornis in je algehele stemming – ook wel, stemmingsstoornis genoemd. 

Stemmingsstoornis

Stemming is een fundamentele gemoedstoestand, eigen aan de mens, waar we geen bewuste controle over hebben. Het beïnvloedt ons energieniveau en hoe we situaties ervaren. Stemming is niet stabiel, het fluctueert. Het kan door verschillende zaken beïnvloedt worden zoals hormonen, het weer of een gebeurtenis.

We spreken van een stemmingsstoornis als er wat “mis” gaat binnen de fundamentele gemoedstoestand of stemming. In de psychologie worden grofweg drie soorten stemmingsstoornissen onderscheiden:

Depressie: Ongeveer 10 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen komt in zijn of haar leven met een depressie te maken. Een depressie wordt vaak omschreven als een constante sombere of verdrietige stemming. Je hebt een verlaagde interesse en plezier. Gewichtsverlies of -toename, slapeloosheid of juist overmatig slapen, weinig energie en een gevoel van waardeloosheid en leegte, schuldgevoel en concentratieverlies. Daarnaast kunnen er ook terugkerende gedachte zijn, bijvoorbeeld aan de dood.

Dysthyme stoornis: Dysthymie lijkt op depressie maar de klachten zijn milder van aard en houden langer aan, zeker twee jaar of langer. Een dysthyme stoornis is, in tegenstelling tot een depressieve stoornis, niet acuut. Je kunt spreken van een chronische aandoening waarbij de klachten al lang kunnen bestaan voordat een diagnose gesteld is. Typische kenmerken zijn een gebrek aan energie en passie, een laag zelfbeeld en het weinig beleven van plezier in het dagelijks leven.

Bipolaire stoornis: Bij deze stoornis wordt er sterk geschommeld tussen extreme gevoelens van geluk, energie en helderheid naar bedroefdheid, vermoeid zijn en verwarring. De zogenaamde manie, het “hoogtepunt”, kent verschillende niveaus van intensiteit.
Hypomaan: de milde vorm van de manie waarbij iemand energiek, opgewonden en zeer productief kan zijn. Wanneer zich geen depressieve momenten voordoen tijdens deze periode, hoeft dit niet problematisch te zijn. Al kan de schommeling in de stemming ongecontroleerd, grillig of zelfs gewelddadig zijn.

Manisch: Deze periode kan zich uiten in een verhoogde of geïrriteerde stemming en kan drie tot zes maanden aanhouden. Deze periode kan een euforische vorm aannemen waarbij de persoon snel is afgeleid, snel praat, doelgericht bezig is met activiteiten, impulsief is of overmatig en risicovol gedrag vertoont zoals veel seks hebben of veel geld uitgeven.

Depressie: Depressie omschrijft een aanhoudend gevoel van somberheid, irritatie, woede, gebrek aan interesse, extreem of ongepast schuldgevoel, weinig of juist veel slaap, veranderde eetlust, vermoeidheid, zelfhaat en wanhoop. Deze fase kan twee tot zes maanden aanhouden.
Bipolar stemming gezichten

Heb ik een stemmingsstoornis?

Als je jezelf herkent in bovenstaande beschrijvingen of het idee hebt dat je een stemmingsstoornis hebt kunnen wij je verder hebben. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 020-2157470 zodat we samen verder kunnen kijken.