woman-girl-animal-dog-4056529

Diagnostiek & behandelplan

Wanneer je somber, gestrest of angstig bent betekent dit niet direct dat je een stoornis hebt. Zeker wanneer je klachten van korte duur zijn kunnen zij beperkt zijn tot die éne specifieke situatie of periode in je leven. Wellicht heb je net een vervelende ervaring achter de rug of heb je gericht hulp nodig in hoe om te gaan met werkdruk bij je nieuwe baan. Om te kunnen spreken van een psychische stoornis is er diagnostiek nodig. Multatuli Psychology biedt diagnostiek door ervaren en gekwalificeerde GZ-psychologen.

Onze psychologen zijn opgeleid voor het uitvoeren van de volgende technieken:
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR);
Cognitieve Gedragstherapie (CGT);
Mentalisation Based Therapie (MBT);
Affect Fobie Therapie (AFT);
Schematherapie (SFT);
Systeemtherapie
Mindfulness

Het behandeltraject

Intake – Na het ontvangen van de aanmelding, wordt de cliënt door ons uitgenodigd voor een intakegesprek. Een intakegesprek duurt doorgaans 90 minuten en kan eventueel worden verlengd met nog een tweede afspraak. Tijdens het intakegesprek wordt samen met de therapeut gekeken naar de klachten, de oorsprong hiervan en de huidige situatie. Er gekeken of de klachten passen bij een DSM-classificatie en welke diagnose hierbij past.

Adviesgesprek – Na de intake volgt het adviesgesprek waarbij de cliënt hoort of wij een geschikt behandelaanbod hebben voor de genoemde klachten. Indien passend, wordt er een behandelplan aangeboden aan de cliënt. Indien wij geen geschikt behandelaanbod hebben denken we mee over passende aanbieders en bieden wij eventueel een doorverwijzing. Indien wij adviseren om verder diagnostiek te doen, wordt dat tevens aangegeven.

Behandeling – De behandeling begint met psycho-educatie waarbij de client uitleg krijgt over zijn klachten en de diagnose. Er bestaat altijd de mogelijkheid om de partner/ ouders of vrienden bij de psycho-educatie te betrekken.

Let op: wij bieden geen behandeling aan jongeren jonger dan 18 jaar en cliënten die een letselschadezaak hebben lopen. Het behandelplan en de uitkomsten van de behandelingen zijn niet rechtsgeldig en kunnen niet worden gebruikt voor juridische doeleinden.

Verzekerde zorg

Bij Multatuli Psychology bieden wij gespecialiseerde behandelingen die in overeenstemming zijn met de vergoedingscriteria van zorgverzekeraars. Wij begrijpen dat het belangrijk is om te weten welke behandelingen vergoed worden door je zorgverzekeraar, maar dit kan pas definitief worden vastgesteld na de intakeprocedure.

Tijdens de intakeprocedure onderzoeken wij de aard van je symptomen en aandoeningen. Na deze intake kunnen wij beoordelen of er passende hulp geboden kan worden en of deze behandeling in aanmerking komt voor vergoeding door je zorgverzekeraar. Het is belangrijk om te benadrukken dat de kosten van de intakeprocedure in de regel vergoed worden.

Ons beleid is om alleen zorg te verlenen die voldoet aan de richtlijnen en criteria vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) en zorgverzekeraars. Als een specifieke stoornis of symptoom niet binnen deze vergoedingscriteria valt, zullen wij dit na de intakeprocedure met je bespreken. Voor gedetailleerde informatie over welke behandelingen worden vergoed en welke niet, raden we je aan contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je voorzien van specifieke informatie met betrekking tot de dekking van je zorgverzekering.

Online Therapie

Bij Multatuli Psychology begrijpen we dat het leven soms uitdagend kan zijn, en dat hulp en ondersteuning van cruciaal belang zijn, zelfs als fysieke afstand een rol speelt. Daarom bieden we onze patiënten de mogelijkheid om online therapie te volgen via videobellen en andere digitale communicatiemiddelen.

Online therapie is een flexibele en effectieve manier om toegang te krijgen tot de professionele hulp die je nodig hebt, ongeacht waar je je bevindt. Via videobellen, chatsessies of telefoongesprekken kun je rechtstreeks communiceren met onze ervaren therapeuten en psychologen. Dit biedt dezelfde vertrouwelijke en ondersteunende omgeving als een face-to-face sessie, maar dan in een virtuele setting.
Na een intakegesprek met jou, zullen we samen beoordelen of online therapie de meest geschikte optie is. We streven ernaar om de best mogelijke zorg aan te bieden die past bij jouw specifieke situatie. Als online therapie niet de juiste keuze blijkt te zijn, zullen we alternatieve behandelingsopties met je bespreken.

Groepsbehandeling

Bij Multatuli Psychology geloven we in de kracht van samenwerken en leren van anderen die vergelijkbare uitdagingen ervaren. Daarom bieden we groepsbehandeling en psycho-educatie aan als een waardevolle aanvulling op onze individuele therapieopties.

Wat is Groepsbehandeling?
Groepsbehandeling is een vorm van therapie waarbij je deelneemt aan een ondersteunende en respectvolle groepssessie, onder leiding van een of twee ervaren therapeut(en). In een groepssessie kun je ervaringen delen, leren van anderen en sociale ondersteuning vinden bij mensen die vergelijkbare problemen of doelen hebben. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op individuele therapie en kan je helpen om nieuwe inzichten te krijgen en vaardigheden te ontwikkelen.

Psycho-educatie voor mensen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS)
Bij Multatuli Psychology bieden we specifieke groepspsycho-educatie voor mensen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS). Deze sessies richten zich op het begrijpen van autisme, het ontwikkelen van coping-strategieën en het opbouwen van sociale vaardigheden. Het is een veilige omgeving waarin je kunt leren van therapeuten en medegroepsleden die begrijpen wat het betekent om met ASS te leven.

Aanpassing aan de Vraag
Bij Multatuli Psychology passen we onze diensten altijd aan op basis van de vraag en behoeften van onze cliënten. We begrijpen dat groepsbehandeling niet voor iedereen geschikt is, en daarom kijken we op elk moment of er genoeg belangstelling is om deze optie aan te bieden. Als je geïnteresseerd bent in groepsbehandeling of psycho-educatie, neem dan gerust contact met ons op. We zullen graag met je bespreken of dit voor jou een geschikte en waardevolle optie is.