agorafobie door raam kijken

Depressie

Verdriet of somberheid is een normale emotie als reactie op een vervelende levensgebeurtenis. Het kan ook voorkomen dat er sprake is van een langdurig somber gevoel, je nergens zin in hebt of niet meer kan genieten van gebeurtenissen. Als de somberheidsklachten buiten proportie zijn en je leven flink ontregelen kan het zijn dat je een depressief bent. 

Ben ik depressief?

Heb je het idee dat je de laatste tijd erg vaak somber of neerslachtig bent of heb je het idee dat je geen plezier meer hebt in de dingen waar je voorheen wel plezier uit haalde? En gaat dit gepaard met een aantal van de onderstaande kenmerken, dan heb je mogelijk een depressie.

  • Een toename of afname in lichaamsgewicht of eetlust
  • Moeite met in slaap vallen, te weinig slapen of juist teveel slapen
  • Gevoelens van rusteloosheid of traagheid
  • Vermoeidheid of een gebrek aan energie
  • Gevoelens van schuld of waardeloosheid
  • Moeite met concentreren
  • Gedachten aan de dood
´Ik was voortdurend moe en lag het liefst de hele dag op bed. Ook het eten smaakte mij niet meer. Ik voelde mij waardeloos en vroeg mij regelmatig af wat voor zin dit leven nog had. Mijn man probeerde mij op verschillende manieren op te vrolijken. Ik zette dan mijn vrolijke-masker op, maar van binnen voelde ik mij nog steeds ellendig´.
Emma
36 jaar

Hoe kom ik van mijn depressie af?

Een depressie is over het algemeen goed te behandelen. De duur van een behandeling verschilt echter per persoon. Het is van belang een beeld te krijgen van hoe de depressie is ontstaan en hoe de depressie in stand wordt gehouden. Aan de hand van dit beeld zult u samen met uw behandelaar afspraken maken over wat voor u de meest passende en effectieve behandeling is en kan de behandeling gestart worden.