agorafobie door raam kijken

Agorafobie

Agorafobie kenmerkt zich door een angst om een vertrouwde en veilige omgeving te verlaten. Het staat ook wel bekend als pleinvrees, ruimtevrees of straatvrees. Het kan in verschillende gradaties voorkomen. De persoon kan onrust ervaren wanneer hij of zij zich in openbare gelegenheden begeeft of, in ernstige gevallen, kan iemand zich volledig terugtrekken en sociaal contact zoveel mijden

Heb ik Agorafobie?

Je voldoet aan Agorafobie als je 6 maanden of langer in 2 of meer van de volgende situaties grote vrees of angst ervaart:
Gebruik van (openbaar) vervoer (zoals in een auto, trein, bus, schip en/of vliegtuig)
Je bevinden in open ruimte ( zoals een parkeerplaats, marktplein, bruggen
Je bevinden in een afgesloten ruimte (zoals een winkel, bioscoop, bibliotheek)
In de rij staan of zich in een menigte bevinden
Alleen buitenshuis zijn
Daarnaast kamp je met de gedachte dat ontsnappen van deze situaties moeilijk is. Je voelt je machteloos of schaamt je voor hoe je reageert op de situatie. Bij Agorafobie is de vrees of angst voor bovenstaande situaties buitengewoon. Anderen in je omgeving reageren niet op deze manier in bovenstaande situaties

  •  
Ik reisde al een aantal jaar niet meer met het openbaar vervoer. Als mijn auto stuk was, vroeg ik een kennis om mij ergens heen te brengen. Daarnaast deed ik nooit alleen boodschappen. Ik deed dit altijd samen met mijn vriend, want dan voelde ik mij veilig. Dan wist ik zeker dat als ik in paniek zou raken, mijn vriend mij op kon vangen. Mijn wereld was ondertussen erg klein geworden.
Elisa
22 jaar

Hoe kom ik van Agorafobie af?

Mensen met Agorafobie vermijden situaties omdat ze sterke vrees of angst ervaren. De behandeling is dan ook gericht op de vermijding. Samen met je behandelaar zal je stap voor stap ´enge´ situaties opzoeken om de mijding te leren minderen. Op deze manier leer je op eigen tempo dat de voor jou ´enge´ situaties helemaal niet zo eng zijn als je denkt.