Wat is paniek?
Angst is een basis-emotie en reactie op gevaar. Angst kan functioneel zijn omdat het ons lichaam in een staat van paraatheid brengt en helpt effectief te reageren op een potentieel gevaarlijke situatie. Het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versnelt en de bloeddruk stijgt. Er is sprake van paniek als er een plotselinge grote schrik of angst is voor gevaar. Deze plotselinge heftige lichamelijke reactie bij paniek stelt het lichaam in staat om te vechten of te vluchten.
Paniek (aanval)
Een paniekaanval kenmerkt zich door een plotselinge golf van intense angst die binnen enkele minuten een piek bereikt. Paniek gaat gepaard met minstens vier van de onderstaande kenmerken:
- Hartkloppingen of een versnelde hartslag
- Zweten
- Trillen of beven
- Het gevoel dat u adem tekort komt.
- Het gevoel dat u naar adem snakt.
- Pijn of een onaangenaam gevoel in de borst
- Misselijkheid of maag-/ buikklachten
- Licht in het hoofd, duizelig of het gevoel flauw te vallen
- Een verdoofd of tintelend gevoel in uw lichaam
- Het gevoel dat u niet zichzelf bent of dat de wereld niet echt lijkt
- Vrees om gek te worden
- Vrees om dood te gaan
Paniekstoornis
Heb je vaker een paniekaanval en is de oorzaak niet altijd duidelijk? Maak jij je voortdurend zorgen over het krijgen van een nieuwe paniekaanval of vermijdt je situaties/activiteiten om een paniekaanval te voorkomen? Dan heb je mogelijk last van een paniekstoornis.
Ja, dit gaat over mij! Hoe kom ik van een paniekstoornis af?
Een paniekstoornis voelt als een cirkel waar je niet uitkomt. Hieronder staat een voorbeeld van hoe dezee cirkel eruit kan zien. De behandeling van een paniekstoornis is gericht op het doorbreken van de cirkel. Een paniekcirkel verschilt echter per persoon. Samen met je behandelaar wordt jouw unieke paniekcirkel in kaart gebracht. Op deze manier kan de behandeling op jouw angspatronen worden afgestemd.
– Gelukkig treedt er in 90% van de gevallen volledig herstel op na behandeling! –